• Bild 1
  • Bild 2
  • Bild 3
  • Bild 4


Märta Mattsson
(f. 1982, Sverige)
Fossil
(2020)
Material: Cikada, krossad lavasten, epoxi, lack, pigment, guld och stål
Storlek: 11x4,5cm
Vikt: 17g
Nickelfritt: Ja


Välj låneperiod här:Märta Mattsson är verksam i Göteborg. Hon är utbildad vid nuvarande HDK-Valand – Högskolan för konst och design vid Göteborgs universitet och Royal College of Art i London. Hennes smycken har visats flitigt i internationella utställningar och hon är representerad i ett flertal museisamlingar i Europa och USA.

Naturen är sedan århundraden en vanlig inspirationskälla inom smyckekonsten. Märta Mattssons smycken ansluter sig till denna tradition, men från en personlig och originell utgångspunkt. Den natur vi möter i hennes arbeten är ofta vacker, men aldrig entydigt romantisk eller harmonisk. Med insekter som återkommande motiv kan smyckena upplevas som obehagliga. Märta Mattsson säger att hennes arbete har varit ett sätt att bearbeta sin egen fobi för insekter. Ofta använder hon verkliga insekter i smyckena och kombinerar med metall, stenar och olika plastmaterial.

Alla material från döda djur som Märta Mattsson använder är certifierade eller på annat sätt etiskt garanterade och godkända av CITES och Jordbruksverket.