• Bild 1
  • Bild 2
  • Bild 4


Tobias Andersson
(f. 1968, Sverige)
Ring
(2020)
Material: Silver, emalj
Storlek: ø 20mm
Vikt: 37g
Nickelfritt: Ja


Välj låneperiod här:Tobias Andersson är utbildad vid nuvarande HDK-Valand – Högskolan för konst och design vid Göteborgs universitet och är verksam på västkusten. 

Under slutfasen av utbildningen, år 2000, skapade han sin första dödskallering som kommit att bli tongivande för hans fortsatta konstnärskap. Inspirationen hämtades bl.a. från hans eget hårdrocks- och bilintresse, med intentionen att skapa ett praktiskt smycke som kunde användas i en vardaglig kontext men utan att förlora sitt värde som konstobjekt.

Tobias Andersson berättar att ringarna är som hans pannå. Han emaljerar som regel under öppen låga och har då korta ögonblick på sig att styra emaljens nyanser tjocklek och täckning, inga sidor lämnas obearbetade. Emaljen blir blank och hård på ytan men samtidigt porig och skör som en ädelsten och den kommer under sin livstid att skjuta flisor och skapa spår av flitigt användande.

Tobias Anderssons smycken har funnit en bred publik, både i Sverige och utomlands, och har hamnat på vitt skilda personer och sammanhang. Från dödgrävare till nobelpristagare, vidare till kollegor samt en och annan rockstjärna. I tv-programmet Antikrundan blev hans ringar för ett antal år sedan utnämnda till morgondagens antikviteter.