• R1
  • R2
  • R3
  • R4


Rosa Taikon
(f. 1926, Sverige)
Halssmycke
(1985)
Material: Silver
Storlek: 3x3cm, längd 74cm (ej öppningsbart)
Vikt: 51g
Nickelfritt: Ja


Välj låneperiod här:Rosa Taikon (1926 – 2017) var en av Sveriges främsta silversmeder. Med sitt arbete ifrågasatte hon rådande formideal och förnyade såväl svenskt konsthantverk som romsk hantverkstradition. Hon använde sig framförallt av filigran, en tusenårig teknik där små tunna trådar och silverkulor löds för hand och bildar mönster.

Rosa Taikon utbildade sig till silversmed på Konstfack (1961-66), ett yrke som bland män i hennes familj hade lång tradition och som hon bestämde sig för att föra vidare.

”Min far Johan Taikon var den sista romske silversmeden i Sverige. När han gick bort var det meningen att Paul (Rosas bror) skulle ta över traditionen. Det var bara män som höll på med det hantverket. Men när Paul blev mördad tänkte jag, herregud, vem ska nu ta hand om den här lilla skärvan som finns kvar av zigenskt silversmide?” - Rosa Taikon

Tillsammans med sin syster Katarina Taikon blev Rosa Taikon också en av sin generations skarpaste samhällsdebattörer i kampen mot diskrimineringen av romer. 2013 tilldelades hon Olof Palmepris för sin livslånga kamp för mänskliga rättigheter.